/ Hipokrates/
Bez chleba nie da się żyć - te słowa są wyrazem naszej codziennej troski o chleb powszedni i uzasadnieniem zorganizowania w naszej szkole kampanii pod hasłem „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA” . To dzięki niemu nabieramy sił, rośniemy i żyjemy. To on rozbudza w nas szacunek i uczy troski. Jest symbolem jedności. To uznanie dla ludzi, którzy codziennie dosypują do każdego bochenka chleba goszczącego na naszym stole garstkę swojego serca i pracy. Przeprowadzona w naszej szkole kampania umożliwiła nam zdobycie wiedzy na temat właściwości zdrowotnych chleba oraz przybliżyła jego wartość w ujęciu tradycji narodowych i religijnych.
Trwająca akcja była impulsem do szeregu pomysłów. W tematykę kampanii zostaliśmy wprowadzeni podczas lekcji teoretycznej pod hasłem: "Od ziarenka do bochenka”. Swoją wiedzą na temat chleba pieczonego na zakwasie, podzielili się nasi rodzice i dziadkowie. Zdobyte przepisy na smaczny wiejski chlebek przełożyliśmy na papier przygotowując plakaty „Przepis na zdrowy chleb”. Młodzież naszej szkoły aktywnie i z wielkim zaangażowaniem oraz ochotą włączyła się w akcję promującą racjonalne odżywianie. Zwróciliśmy uwagę na dobroczynne właściwości odżywcze chlebów wypiekanych na zakwasie przy użyciu tradycyjnych metod, bowiem wybieranie tego typu produktów wpływa na poprawny sposób odżywiania człowieka i ma korzystne oddziaływanie na jego zdrowie. Wiedzę tą najmłodsi uczniowie klas 0- III zgłębiali na zajęciach praktycznych podczas samodzielnego pieczenia chlebków pod czujnym okiem swoich opiekunów. Zapach pieczonego chlebka rozpływał się po salach szkolnych przypominając nam ciepły rodzinny dom.
Chleb to symbol życia, urodzaju i hojności Boga. Bądź dobrym gospodarzem chleba, aby go nigdy nie zabrakło. Darz go wielkim szacunkiem, bowiem ma wielką moc - jednoczy ludzi, rozsiewa szczęście, radość i miłość. Rozejrzyj się wokół siebie, może ktoś go bardzo potrzebuje. Każdy okruch chleba traktuj jak ostatni i dziękuj Bogu za niego. Tak m.in. o szacunku do chleba mówił nam ksiądz mgr Piotr Cierniak podczas spotkania „Chleb owocem trudu jest”.
Z wielkim zaangażowaniem przystąpiliśmy do zorganizowania wystawy zbóż naszych pól. Uczniowie wykazali się niezwykłą znajomością tematu, bardzo ciekawie mówili o polskich tradycjach zbożowych, obrzędach polskich wsi, zaprezentowali wszystkim gatunki zbóż, które znajdowały się na pięknie udekorowanych stołach. Ponadto w ramach prowadzonej kampanii TYDZIEŃ ZDROWEGO CHLEBA przeprowadzono szkolny konkurs plastyczny pt. MOJA RODZINA ŻYJE ZDROWO. Celem konkursu było uświadomienie sobie, dlaczego żywność naturalna jest najbardziej odpowiednia dla człowieka. Podczas spotkań nie zabrakło również wierszy i piosenek związanych z tematem.
TEN CHLEB JEST TWÓJ I MÓJ - pod tym hasłem przystąpiliśmy do wspólnego szkolnego śniadania. Na stołach oczywiście królował wiejski chleb wyrobiony na zakwasie, upieczony przez naszych rodziców i dziadków. Na pewno na długo pozostanie w naszej pamięci jego niepowtarzalny smak i zapach .
Mamy nadzieję, że poprzez takie działania przyczynimy się do poprawy zdrowia naszego, a także innych. Inicjując kampanię w naszej szkole wskazaliśmy na wartości odżywcze pieczywa wypiekanego zgodnie z tradycją, z żytniej mąki, na zakwasie. Celem kampanii była również nauka szacunku do chleba, motywacja do dzielenia się nim z innymi, zachęta do szukania sposobów na zagospodarowanie suchego chleba, tak aby nigdy nie był wyrzucany do śmietnika.
Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w kampanię.